Jadłospis

Poniedziałek, 18.11

Śniadanie (ok. 328 kcal):
Kolorowa kanapka, herbata z cytryną, jabłko.
Składniki: pieczywo (mąka pszenna, żytnia, zakwas żytni, drożdże), masło 82%, szynka (mięso wieprzowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, aromaty), ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, rzodkiewka, herbata czarna, cytryna, jabłko.

Obiad (ok. 410 kcal):
Zupa ogórkowa z kostką ziemniaka, ryż zapiekany z musem jabłkowo-dyniowym, kompot.
Składniki: porcja rosołowa (wołowa i drobiowa), ogórki, ziemniaki, śmietana 18%, marchew, pietruszka (korzeń), cebula, seler, natka pietruszki, por, ryż, mleko, jabłko, dynia, kompot (jabłka, śliwki).

Podwieczorek (ok. 131 kcal):
Jogurt z mango (wyrób własny), ciastko kukurydziane.
Składniki: jogurt grecki, mango, cukier; ciastko (kaszka kukurydziana).

Wtorek, 19.11

Śniadanie (ok. 330 kcal):
Płatki owsiane na mleku, weka z masłem, serek ze szczypiorkiem, powidło, gruszka.
Składniki: mleko, płatki owsiane, weka (mąka pszenna, margaryna, oleje roślinne, emulgatory, sól, drożdże), ser biały, szczypiorek, powidło, gruszka.

Obiad (ok. 445 kcal):
Zupa jarzynowa z makaronem, gulasz mięsno-warzywny, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot.
Składniki: zupa (porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, przyprawy), gulasz (mięso wieprzowe, pieprz, sól, papryka, cebula, marchew, śmietana 18%), kasza jęczmienna.

Podwieczorek (ok. 230 kcal):
Pieczywo wieloziarniste, masło, pasztet drobiowy, pomidor, herbata z cytryną.
Składniki: pieczywo (mąka pszenna, jaja, margaryna, olej roślinny, mleko, drożdże), masło 82%, pasztet (mięso drobiowe, białko sojowe, kasza manna, jaja, gorczyca), pomidor, herbata czarna, cytryna.

Środa, 20.11

Śniadanie (ok. 330 kcal):
Żurek z jajkiem i kiełbasą, pieczywo, jabłko.
Składniki: pieczywo (mąka pszenna, żytnia, drożdże, sól), żurek (mąka pszenna, żytnia, czosnek, przyprawy: majeranek, sól), kiełbasa (mięso wieprzowe, czosnek, przyprawy, błonnik pszenny, substancje konserwujące), jaja, śmietana 12%, jabłko.

Obiad (ok. 420 kcal):
Zupa krupnik z jarzynami, pierogi z serem i szpinakiem.
Składniki: zupa (porcja rosołowa, marchew, pietruszka korzeń i nać, cebula, seler, por, ziemniaki, kasza), pierogi (mąka pszenna, mąka owsiana, woda, jajko, ser, ziemniaki, szpinak), kompot (jabłko, śliwka, porzeczka).

Podwieczorek (ok. 210 kcal):
Kisiel o smaku wiśniowym (wyrób własny), ciastka zbożowe z bakaliami.
Składniki: kisiel (sok owocowy, mąka ziemniaczana), ciastka (mąka pszenna, mąka żytnia, mąka jęczmienna, płatki orkiszowe, owsiane, tłuszcze roślinne, kakao, cukier, rodzynki).

Czwartek, 21.11

Śniadanie (ok. 330 kcal):
Kasza manna na mleku, bułka grahamka z konfiturą śliwkową, mandarynka.
Składniki: mleko, kasza manna; grahamka (mąka pszenna, woda, otręby pszenne, olej roślinny, drożdże, sól, płatki ziemniaczane), konfitura (owoce, cukier, substancje żelujące), mandarynka.

Obiad (ok. 460 kcal):
Rosół z makaronem, kotlet mielony w otrębach, purée kalafiorowo-ziemniaczane, kapusta zasmażana, kompot owocowy.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, natka pietruszki; makaron (mąka pszenna, jaja); kotlet (mięso drobiowe, otręby pszenne, jaja); purée (ziemniaki, kalafior); kapusta (kiszonka, mąka pszenna, margaryna, przyprawy naturalne).

Podwieczorek (ok. 128 kcal):
Kefir borówkowy (wyrób własny), ciasteczko kruche.
Składniki: kefir (jogurt naturalny, borówka mrożona), ciastko (margaryna, jaja, tłuszcze roślinne, cukier, mąka pszenna, środki spulchniające).

Piątek, 22.11

Śniadanie (ok. 330 kcal):
Chlebek grahamka z masłem, pasta z tuńczykiem i serkiem, pomidor, kakao, banan.
Składniki: grahamka (mąka pszenna, woda, otręby pszenne, olej roślinny, sól, płatki ziemniaczane); pasta (ser biały, tuńczyk); kakao naturalne, mleko, banan.

Obiad (ok. 460 kcal):
Zupa solferino, makaron z serem, kompot owocowy.
Składniki: zupa (wywar mięsno-warzywny, marchew, por, seler, cebula, pietruszka, przecier pomidorowy, ziemniak, śmietana, przyprawy); makaron (mąka pszenna, jaja, woda), ser biały, masło 82%; kompot (śliwka, aronia, agrest, porzeczka).

Podwieczorek (ok. 131 kcal):
Chałka z masłem i konfiturą, herbata owocowa.
Składniki: chałka (mąka pszenna, cukier, margaryna, olej roślinny, sól, kwas cytrynowy, jaja, woda, drożdże), konfitura (owoce, substancje żelujące, cukier), herbata owocowa.

 

JADŁOSPIS   MOŻE   ULEC   ZMIANIE.